FAQ

LesQon Rijschool

Vragen en antwoorden

Heb je een vraag? Lees hier of je vraag al beantwoord wordt.

Neem gerust contact met ons op mocht je hier je antwoord niet vinden. We helpen je graag verder.

Hoe lang duurt een rijles?

Bij LesQon duren de rijlessen 1.5 uur. Hierdoor haal jij meer uit je rijles, ben je niet alleen maar bezig met de vorige leerling naar huis te brengen en bovendien duurt de gehele rijopleiding korter.

Hoeveel rijlessen heb ik ongeveer nodig?

Dit is afhankelijk van jouw leertempo. Tijdens een proefles kunnen wij jou van een juist advies voorzien, zodat jij bij aanvang van je rijopleiding weet waar je aan toe bent.

Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 44 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2022).

Hoe gaat het theorie examen?

Het theorie-examen bestaat uit 65 vragen. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.

Hoe lang is een theoriecertificaat geldig?

1.5 jaar

Moet ik de theorie al hebben voordat ik begin met rijlessen?

Dit is niet verplicht. De theorie zorgt er wel voor dat je de rijlessen beter begrijpt en minder rijlessen nodig hebt. De theorie is 1.5 jaar geldig. Het is raadzaam om de theorie al vroeg tijdens je rijopleiding te behalen.

Wat is een gezondheidsverklaring?

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom volgens de wet “rijgeschikt” zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden.

Om je rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR je een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring.

Zonder deze Gezondheidsverklaring kan het praktijkexamen niet aangevraagd worden! Om geen vertraging in het reserveringsproces op te lopen, is het belangrijk dat de gezondheidsverklaring aan het begin van je rijopleiding wordt ingediend.
Gezondheidsverklaring kan je aanvragen via www.mijn.cbr.nl en dit kost € 41,- (2023)

Waarom moet ik de rijschool machtigen?

Voordat de rijschool de tussentijdse toets en rijexamen voor je kan aanvragen, moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dit doe je middels DigiD machtiging via www.mijn.cbr.nl.

Rijschoolnummer van Rijschool LesQon = 8391X6

Ik wil snel mijn rijbewijs halen, is dit mogelijk?

Ja, met onze spoedcursus kan je je rijbewijs binnen 1 maand halen. Dit is afhankelijk van jouw planning. Bespreek de mogelijkheden met je rijinstructeur of neem contact met ons op.

Kan ik binnen een week meerdere rijlessen inplannen?

Ja, je kunt bij ons meerdere rijlessen binnen dezelfde week inplannen.

Is het mogelijk om op zaterdag en in de avonduren rijlessen in te plannen?

Ja, je kunt bij ons op zaterdag van 08:00 tot 15:30 uur en maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 20:00 uur rijlessen inplannen.

Rijles vanaf 16.5 jaar (2todrive)
  1. Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen. Je theoriecertificaat is 1.5 jaar geldig.
  2. Ben je 16.5 jaar? Dan mag je rijlessen volgen en een tussentijdse toets afleggen. De begeleiderspas kun je ook vanaf 16.5 jaar aanvragen.
  3. Op je begeleiderspas staan de coaches. Via www.2todrive.nl kunnen je coaches zich registreren met hun DigiD. Er kunnen minimaal 1 en maximaal 5 coaches je begeleider worden. Nadat al je coaches zich geregistreerd hebben, kun jij de begeleiderspas aanvragen.
  4. Zodra je 17 jaar wordt mag je het praktijkexamen afleggen.
  5. Wanneer je geslaagd bent kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je rijbewijs kan alleen worden afgegeven als de aanvraag van je begeleiderspas is goedgekeurd door de RDW.
  6. Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en coach mag je autorijden tot je 18e verjaardag. Vanaf die dag mag je zelfstandig autorijden, dus zonder coach.
Hoe lang van te voren kan ik een rijles annuleren?

Het annuleren van een rijles dient minimaal 24 uur voor aanvang te geschieden. Elke rijles die korter dan 24 uur voor aanvang is geannuleerd, wordt volledig in rekening gebracht.

Wordt ik thuis opgehaald en weer afgezet?

Je wordt thuis opgehaald en na je rijles weer thuis afgezet. Je kan ook een andere opstap locatie vooraf met ons afspreken. Dit kan bijvoorbeeld je school, station etc. zijn.

Wat is een TTT (tussentijdse toets)?

Een tussentijdse toets is een proefexamen afgenomen door het CBR (tegen betaling). Ben je op ¾ deel van je rijopleiding dan is dat een goed moment voor deze toets. Bij deze toets bekijkt de examinator hoe ver je bent met je rijopleiding, aan welke punten je nog moet werken. Tijdens deze toets doe je minimaal 2 bijzondere verrichtingen waar je voor kunt slagen en bij het rijexamen dan vrijstelling voor hebt. Bovendien ervaar je ook hoe een examen verloopt en zul je tijdens je praktijkexamen minder last van de zenuwen hebben.

Wat neem je mee naar een TTT en Praktijkexamen?

Oproepkaart, deze krijg je gemaild van het CBR en een geldig identiteitsbewijs.

Wat is een faalangstexamen?

Bij een faalangstexamen krijg je een examinator die getraind is in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd beschikbaar om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen.

Hoe lang duurt een faalangstexamen?

Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig je situatie als gevolg van je faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verder verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om je op je gemak te stellen.

Wat kost een proefles?

Een proefles is bij Rijschool LesQon gratis en vrijblijvend! 

Wat kost een rijles?

Een losse rijles van 90 minuten kost € 80,00. De pakketten geven korting bij aanschaf van meerdere rijlessen tegelijk. Hoe groter het pakket hoe goedkoper de prijs per rijles.

Welke lespakket past bij mij?

Door middel van een proefles worden de kosten berekend voor jouw rijopleiding. De kosten van een rijopleiding zijn dus afhankelijk van je eigen rijvaardigheden. De pakketten geven korting bij aanschaf van meerdere rijlessen tegelijk. Hoe groter het pakket hoe goedkoper de prijs per rijles.

Kan ik per rijles betalen?

Dit is geen probleem, je kan ook per losse rijles betalen. Dit kan contant of via een betaalverzoek. 

Wat kost een theorie-examen?

Een theorie-examen kun je zelf aanvragen via mijn.cbr.nl. De kosten hiervan bedragen € 41,00 (2023). Als de rijschool het theorie-examen voor je reserveert dan zijn de kosten € 55,00.

Wat kost een tussentijdse toets?

De kosten voor een tussentijdse toets zijn € 225,00 inclusief kosten rijschool en rijles vooraf.

Wat kost een rijexamen?

De kosten voor een rijexamen zijn € 250,00 inclusief kosten rijschool en rijles vooraf.

Gratis proefles? Wil je eerst kennismaken met rijschool LesQon?